Siirtymä lapsuudesta nuoruuteen

Paluu Lapsuus-sivulle | Paluu pohdintatehtävien sivulle

Pohdintatehtävät
Vastatkaa tälle sivulle. Klikkaa Edit This Page. Kirjoita, kuten Wordillä, tallenna Save (kannattaa tehdä välitallenteita).

Itsenäistyminen: Sekä varhaislapsuuteen että nuoruuteen liittyy itsenäistymistä. Vertailkaa pikkulapsen ja nuoren itsenäistymistä. Jos varhaislapsuudessa lapsen itsenäistymistä ei tueta vaan häntä alistetaan, nuoruusvuodet ovat toinen mahdollisuus (second change) itsenäistymiseen. Millä tavoin tämä itsenäistymiskamppailu voi näkyä perheen ihmissuhteissa?

VR & A-VL
"Ei koskaa faijan kaltaisex fossiilix" sanoo nuori teini-ikäisenä. Kouluiän lopulle koti ja vanhemmat ovat olleet lapsen turvanantajat ja -kohteet. Jokainen nuori etsii välimatkaa vanhempiinsa vaikka suhde olisi kuinka hyvä ja toimiva. Irtautuminen ei tapahdu hetkessä vaan se vaatii aikansa. Joillekin se on hyvin kivulias prosessi, joka voi näkyä myös ulkoapäin esim. http://www.sizofreniz.biz/wp-content/uploads/2007/06/emokid.jpg . Molemmat osapuolet joutuvat osallistumaan tilanteeseen. Vanhemmat voivat ajatella "mitä me teimme väärin?!" kun lapsi muuttuu suloisesta koululaisesta typeräksi niskuroivaksi teinijullikaksi. Yhteenotot kotiintuloajoista, epäsoveliaasta ulkonäöstä tai äänekkäästä musiikista voivat olla hyvinkin rajuja joissakin perheissä. Nuori rakentaa uutta minuuttaan auktoriteettia vastaan. Se sisältää erilaista kokeilua ja tarkoituksetonta kapinaa.