Siirtymä lapsuudesta nuoruuteen

Paluu Lapsuus-sivulle | Paluu pohdintatehtävien sivulle

Pohdintatehtävät
Vastatkaa tälle sivulle. Klikkaa Edit This Page. Kirjoita, kuten Wordillä, tallenna Save (kannattaa tehdä välitallenteita).

Itsenäistyminen: Sekä varhaislapsuuteen että nuoruuteen liittyy itsenäistymistä. Vertailkaa pikkulapsen ja nuoren itsenäistymistä. Jos varhaislapsuudessa lapsen itsenäistymistä ei tueta vaan häntä alistetaan, nuoruusvuodet ovat toinen mahdollisuus (secon change) itsenäistymiseen. Millä tavoin tämä itsenäistymiskamppailu voi näkyä perheen ihmissuhteissaa?

Itsenäistyminen
pikkulapsi
-haluaa tehdä asioita itse esim. pukea, ottaa ruokaa jne
-haluaa tehdä asioita joita vanhemmat ovat tehneet
-itsenäistyessän pikkulapsi ottaa roolimallikseen vanhempansa
-

nuori
-haluaa etääntyä vanhemmista
-haluaa tehdä asioita joita kaverit tekee
-itsenäistyessään nuori ottaa roolimallikseenjonkun muun kuin vanhemmat. esim. kaverit tai jonkun "idolin"
kuten artistin tai elokuvahahmon. tämä oli selvimmin näkyvissä nuorisokulttuurin syntyessä milloin nuoret
selvästi ottivat roolimallikseeen marlon brandon tai elviksen. nykyisin nuoren esimerkiksi mediasta ottama roolimalli ei ole niin helposti henkilöitävissä. sen sijaan roolimallina saattaa olla jokin ryhmä jossa on tietyt pukeutumistyylit, musiikkimaut ja aatteet.
kovin ironista nuoren itsenäistymisessä on juuri se että nuori usein liittyy johonkin vertaisryhmään, jossa on paikoin hyvinkin tiukat normit käyttäytymisen ja ulkonäön suhteen. nuoren taipumus liittyä johonkin tällaiseen ryhmään johtuu kai pitkälti siitä että nuoren elämään on perheestä irtaantuessa tullut hierarkiatyhjiö. kaveripiristä tulee siis nuorelle ikään kuin toinen perhe jossa oikean perheen tavoin on normeja ja rajoituksia
-rikkoo vanhempien entisen auktoriteetin. nuori tekee asioita joita vanhemmat ovat kieltäneet tekemästä
-