Siirtymä lapsuudesta nuoruuteen

Paluu Lapsuus-sivulle | Paluu pohdintatehtävien sivulle

Pohdintatehtävät
Vastatkaa tälle sivulle. Klikkaa Edit This Page. Kirjoita, kuten Wordillä, tallenna Save (kannattaa tehdä välitallenteita).

Moraalinen kehitys: Vertailkaa pienen lapsen ja nuoren moraalisia käsityksiä esimerkkien avulla. Millä tavalla käsitys maailmasta ja omasta paikasta maailmassa eroaa pikkulapsella ja nuorella? Mitä vaikutuksia maailmankuvalla on arvionne mukaan moraaliseen ajatteluun?

Esimerkki Pekka (4v.) leikkii leikkikentällä yksin sillä välin kun hänen äitinsä on käymässä kaupassa. Äiti kielsi Pekkaa lähtemästä leikkikentältä mihinkään. Pekka tottelee äitiä rangaistuksen pelossa, vaikka toisella puolella katua on pikkutyttö, joka on saannu epilepsiakohtauksen.

Esimerkki Markus (17v.) seisoskelee liikenne valoissa ja odottaa liikennevalojen vaituvan vihreäksi. Vastapuolella katua vanha mummo saa epilepsiakohtauksen. Markus kävelee päin punaisia ja menee auttamaan mummelia.

Pekka tavoittelee omaa etuaan (perustana oma etu ja mielihyvä) -- ei halua rangaistusta! Markus taas ajattelee sääntöjen ja lakien olevan suhteellisia ja siksi tietoisesti rikkoo lakia auttaakseen mummoa (seurausetiikka: teko hyvä jos siitä seuraa hyvää. Hyvää kenelle?)

---
Pekka ajattelee maailman pyörivän itsensä ympärillä ja luulee oman etunsa menevän kaikkien muiden etujen edelle. Markus taas on huomannut, ettei ole yksin tässä maailmassa. Hän myös asettaa muiden hyvinvoinnin vähintäänkin yhtä suureen arvoon kuin omansa.

Itsekeskeisyys --> oman edun ja mielihyvän tavoittelu
Muut huomioonottaminen --> joko "laki ja järjestys" tai periaatteet ja suhteellisuus (tapaus: Markus)

HM RH